Network Menu

Årets Svenska Kvinna 2015

Petra Wadström, uppfinnare, designer och entreprenör

Petra Wadström; Foto: Kerstin Alm

Petra Wadström
Foto: Kerstin Alm

Petra Wadström växte upp utanför Stockholm i en natur och konstintresserad familj där hon tidigt fick lära sig tänka och skapa kreativt. Som konstnär har hon arbetat mycket med återvunnet material och vidareutvecklat praktiska geniala uppfinningar som har uppmärksammats både i Sverige och utomlands.

Genom hennes mest kända uppfinning, “Solvatten”, har många områden i utvecklingsländer fått tillgång till rent dricksvatten. Med hjälp av solens energi renas förorenat vatten miljövänligt i en bärbar, tvådelad behållare som höjer vattnets temperatur och därmed dödar bakterier, virus och parasiter. Speciellt gynnas kvinnor av hennes uppfinning, eftersom det oftast är de som ansvarar för hushållet i dessa delar av världen. ”Solvatten” är billig och enkel att använda och Petras önskan var just att skapa ett verktyg som kvinnor kan använda på egen hand.

Juryn anser att Petra Wadströms enastående kreativitet och filantropiska uppfinningsrikedom gör henne till ett strålande exempel på en svensk internationell kvinna.

Mer information om Petra:


Läs om tidigare Årets Svenska Kvinna >>>

Läs hur nomineringen går till >>>

Petra Wadström i Bamako, Mali; Foto: SOLVATTEN

Petra Wadström i Bamako, Mali
Foto: SOLVATTEN

Petra i Mali med barn; Foto: SOLVATTEN

Petra i Mali med barn
Foto: SOLVATTEN

Petra på YouTube: