Network Menu

Årets Svenska Kvinna 2000

SWEA har utsett Maria Nyström Reuterswärd, Teknologie Doktor och Arkitekt SAR, till Årets Svenska Kvinna 2000.

Maria Nyström Reuterswärd, ÅSK 2000Maria Nyström Reuterswärd leder sedan två år ett samarbete med NASA, Houston kring boende på planeten Mars. Det arbetet kombineras med undervisning i arkitektur vid LTH, Lunds Universitet. Hennes intresse för arkitektur och design i extrema miljöer föddes under forskningsarbete i Vietnam.

– Jag forskade om spisar, kök och kvinnors hälsa i nära samarbete med vietnameser och andra internationella forskare. Det resulterade i ett vietnamesiskt forskningscentrum, en köksstandard och en serie hus, säger Maria. Hon doktorerade 1984 i byggnadsfysik. Med exempel och fallstudier ifrån Sydostasien, Västafrika, och Mellanamerika visade hon hur klimat och luftföroreningar hänger samman med byggnadens utformning, spisens och kökets funktion.

– Jag har lärt mig en hel del om hur man bygger i öknen och i djungeln, men hur bygger man på planeten Mars?

– Miljöförbättringar och hushållning med naturtillgångar ligger SWEA varmt om hjärtat. Maria Nyström Reuterswärds otroliga kompetens och hennes insiktsfulla projekt runt om i världen gör henne till en värdig mottagare av utmärkelsen Årets Svenska Kvinna 2000, säger Agneta Nilsson grundare av SWEA. Utmärkelsen delades ut i Stockholm, 10 augusti, vid SWEAs årliga Sverigemiddag.

Maria Nyström Reuterswärd är tvillingmamma och bor med familjen i Lund. Hon föddes 1955 i Kungälv, växte upp i Dalsjöfors och läste till arkitekt vid LTH Lunds Universitet. Maria deltar och har deltagit i ett stort antal internationella projekt.


Läs om tidigare Årets Svenska Kvinna >>>

Läs hur nomineringen går till >>>