Network Menu

Senaste ÅSK

Årets Svenska Kvinna 2018

En färgstark kvinnas skaparkraft

Ulrika Hydman Vallien, allkonstnär och internationellt framgångsrik som glasformgivare, har postumt blivit utsedd till Årets Svenska Kvinna 2018
av SWEA International, Inc.

Det var med stor sorg som SWEA informerades om Ulrika Hydman Valliens bortgång den 21 mars 2018. Hon hade några veckor tidigare utsetts till Årets Svenska Kvinna 2018 av SWEA Internationals styrelse, tillika jury för utmärkelsen.

Med anledning av hennes fantastiska framgångar som så väl stämmer överens med utmärkelsens kriterier; ”Mottagaren skall vara en svensk kvinna som på ett utmärkande sätt representerar och lyfter fram Sverige av idag ute i världen” har styrelsen fattat beslut om att utdela utmärkelsen postumt.

Juryns motivering:
Ulrika Hydman Vallien tilldelas postumt utmärkelsen Årets Svenska Kvinna 2018 för sitt framgångsrika arbete som konstnär och formgivare. Efter avslutad utbildning på Konstfack med inriktning keramik och glas, har hon med sin egenartade och unika konst gjort Sverige känt för en stor internationell publik. Hon var en färgstark konstnär som gjorde sin konst tillgänglig för alla, och i åtskilliga hem runt om i världen finns hennes glas med bl.a. orm- och tulpanmotiv. Hennes konst lever vidare för eftervärlden.

Utmärkelsen, som utdelats sedan 1989, offentliggörs vid SWEA Internationals årsmöte i San Francisco den 21 april 2018 och överlämnas officiellt vid Sverigemiddagen den 3 augusti i Västerås.

Mer om Ulrika Hydman Vallien

Ulrika Hydman Vallien

 

Ulrika Hydman Vallien

Årets Svenska Kvinna 2017

Nikoo sprider svensk tandhälsa i världen

Nikoo Bazsefidpay, grundare och ordförande i Tandläkare utan gränser, Klinisk Handledare i Käkkirurgi på Karolinska Institutet samt Tandläkare i Försvarsmakten, har blivit utsedd till Årets Svenska Kvinna 2017 av SWEA International, Inc.

Nikoo, som var 13 år när hon kom till Sverige från Iran, grundade efter avslutade tandläkarstudier på Karolinska Institutet, organisationen Tandläkare utan gränser år 2008. Tandläkare utan gränser (TLUG) är en oberoende och ideell organisation som sedan 2009 arbetar för att främja oral hälsa i länder med brist på tandvårdsresurser. Organisationen, som jobbar efter mottot att alla har rätt till frisk munhälsa, sänder i dagsläget ut svenska volontärgrupper, bestående av tandvårdspersonal eller studenter, två gånger om året till Nepal, Tanzania, Etiopien och Zimbabwe. Under projekttiden erbjuds gratis akut och preventiv tandvård samt undervisning i oral hälsa. Tandläkare utan gränsers arbete finansieras av sponsorer, medlemmar och volontärer.

Nikoos grundande av Tandläkare utan gränser bidrar till att gamla som unga i fattiga länder får tillgång till svensk tandvård vilket resulterar i bättre hälsa och ett bättre liv. Genom att exportera både akut tandvård och förebyggande tandvårdskunskap sprider organisationen en bättre tandhälsa i världen samtidigt som den sätter Sverige på kartan.

Juryns motivering

Nikoos grundande av Tandläkare utan gränser bidrar till att gamla och unga i fattiga länder får tillgång till svensk tandvård vilket resulterar i bättre hälsa och ett bättre liv. Genom att exportera både akut tandvård och förebyggande tandvårdskunskap sprider organisationen en bättre tandhälsa i världen samtidigt som den sätter Sverige på kartan. Nikoo, som brinner för sin organisation, är en stark och orädd svensk kvinna som på ett utmärkande sätt för fram Sverige av i dag ute i världen och därför är en värdig mottagare till utmärkelsen Årets Svenska Kvinna 2017.

Mer om Nikoo Bazsefidpay och Tandläkare utan gränser

Nikoo Bazsefidpay, ÅSK 2017

tlug_logo_liggande-300x56

Nikoo Bazsefidpay, ÅSK 2017

Video: Dentists without borders (Sweden) in Tanzania; från 2016 (på Engelska)

En video reseberättelse från Tandläkare utan gränser; från 2012